fredag 16 juli 2010

Förvaring och Utrensning

Idag har vi ätligen fått tillgång till vårt förråd som vi har fått tilldelat till oss. Så nu delas leksaker upp mellan barnen, de kastar sånt som är trasigt och delar mycket rättvist ( på deras eget initiativ ) på leksakerna emellan dem. Pussel och spel delas mellan barnen också och in i deras rum.

För nu ska garderoberna ut ifrån lägenheten. 7 st ska bort. Det är för många när man bor i en 3:a på 84 kvm. Vi behöver ytan till annat. På mitt andra hem, IKEA!!!!, så finns det betydligt bättre och effektivare förvaring än 7 stora klumpiga garderober. Tyvärr får vi ju inte kasta dem, då vi bor i en hyresrätt.. suck... Men nu får vi undan så mycket mera ifrån lägenheten. Ska bli underbart att få fixa... Kliar redan i fingrarna.

Idag är det mycket svalare ute.. skönt. man behöver lite paus ifrån värmen.. Hoppas ni har det bra..

//

ville bara säga en sak

ville bara säga att jag är såååå lyckligt kär!!!!!!!!!!!!!!  och är lite trött.. borde sova nu!!!!!!!!!!!!


måndag 12 juli 2010

Underbar dag.. Tack syster....

Idag har jag upplevt något helt galet.!!!!

Imorse runt tio kom min syster hem till oss. Utan att veta vart vi skulle, så gav vi oss iväg. Buss i en halvtimme, sen tunnelbana i ca 10 minuter, sen intercitytåg till Uppsala ( det lyckades jag lista ut pga skyltarna på vagnarna :) ), Väl i Uppsala, så blev det picknic i det gröna, i skuggan under ett träd.. Kassler och ost sallad Mycket mumsigt!!!!

Fortfarande så hade jag inte en susning av vad som skulle hända eller vart vi skulle.

Från den otroliga värmen och på en buss som var om möjligt ännu varmare... Pust... Bussresan tog ca 45 minuter, sen klev vi av mitt ute i ingenstans..

Att gå 3 km i den här värmen är inte roligt.. Men ganska snart såg jag ett flygplan på andra sidan om ängen.. Först då berättade syster att min dröm om att hoppa fallskärm skulle få gå i uppfyllelse :)
I då 2,5 km så gick jag och bara fnittrade och undrade hur detta skulle gå. På vägen till flygfältet så fik vi se massor med fallskärmshoppare.. Det såg ju inte så farligt ut sa vi.. Men man undrar ju hur frisk man är om man väljer att hoppa ut från ett flygplan helt frivilligt??!!!

Väl framme så fick vi fylla i en hälsodeklaration, sen kom instruktörerna...

Vi fick lägga oss på gräsmattan på mage, då hade vi redan fått på oss vårt sele. Vi fick sätta tummarna i selet, för så skulle vi ha det vid uthoppet. Precis efter uthoppet, så skulle vi svanka och böja benen bakåt och uppåt. Sen skulle det komma en klapp på axeln, då skulle vi sträcka ut händerna och benen och bara njuta av färden. Sen var instruktionen klar...

Vi fick veta att på 4000 meters höjd så skulle vi hoppa, falla fritt i 2500 meter i ca 200km/timmen. På 1500 meters höjd skulle fallskärmen vecklas ut och sen var det bara att glida ner till marken.. Enkelt tyckte jag och syrran.. Men lite sjukt... hahhaha

Sen gick det i ett rasande tempo.. Planet fylldes av galna människor.. dvs de som hoppar ut helt själva.. Där sitter jag och syrran, längst bak i planet och ser alla andra hoppa ut i det fria.. Syrran hoppar näst sist och jag sist ut.

Att luta sej ut ur planet på så hög höjd, var som att luta sej mot en mjuk vägg. Sen bar det av genom ett litet moln och sen var det bara marken man såg.. Andades genom näsan och faktiskt så njöt jag av allt!!!! Jag var tyst, så instruktören frågade med händerna om allt var okej.. Jag gjorde tummen upp..

Där föll jag i 200 km i timmen och kände mej så fri!!!! Sen efter ett tag så vecklades skärmen ut och vi hamnade i "stående" läge. Allt blev tyst.. jag har aldrig tidigare upplevt den tystnaden som existerar på 1500 meters höjd. UNDERBART!!!! Instruktören bad mej att ställa mej på hans fötter.. ( uppe i luften??!!! ) så jag ställde mej där och vips så släppte han lite på mitt sele så att jag fick hänga som i en "hoppgunga för små barn".. Sen fick jag kliova ner från fötterna igen och hängde något lösare i selet... Vi flög i lugn takt neråt och under oss såg vi min syster som svävade glatt omkring.. Jag njöt och försökte ta in alla intryck..

Landningen var mjuk och fin, långsam, Men mina ben bar inte. Man ska ju landa stående, men efter ett fall från fyra tusen meter, så hann nog inte mina muskler i benen med ner, så de vek sej och vi satte oss på gräset.. Syrran landade precis bredvid bilen som skulle ta oss tillbaka till huset där vi startade.. och deras fallskärm täckte hela bilen hahhaha

Redan i luften så sa jag till min intruktör att detta vill jag göra om.. Så underbart... Han hälsade mej välkommen till hans kontor där uppe i luften.. hihihi Bättre kontor kan man j´nog inte ha..

Efteråt så har jag varit såååå full av energi, så att gå tillbaka till bussen 3 km gick i ett rasande tempo. Men väl på bussen så somnade både jag och syster av utmattning.. Resan hem var varm och otroligt svettig.. Och vi undrarde båda två hur det står till i våra hjärnkontor.. Man måste nog vara lite "sjuk" för att göra en sådan här sak. Jag fick ett diplom därifrån, och därmed har jag nu papper på att jag inte är riktigt frisk!!!!

Underbar dag och jag tackar min syster från djupet av mitt hjärta att jag fick chansen att uppleva detta. Och jag SKA göra om det en gång till under min livstid!!!! Så medans folk pratar om att de vill hoppa, så kan jag säga stolt att JAG HOPPADE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dit är jag på väg för att göra mitt livs största grej. Vad det är? Lugn det kommer en uppdatering lite senare idag!

söndag 11 juli 2010

När olyckan är framme...

Att höra blåljus är inget ovanligt i vår kommun. Om det passerar en dag utan att man hör eller ser något wiiuwiiu med blinkande ljus, då börjar man fundera. Så vanligt är det. Så idag närmare kvällen så hördes återigen det välbekanta ljudet wiiu wiiu och det hördes att det var ganska nära oss. Theodor var på verandan och blev överlycklig över att höra ljudet och började genast härma ljudet och leka blåljusarbetare.

Jag reflekterade knappt på det. Efter ca 5-8 minuter så hördes en helikopter.. Inget ovanligt det heller. Helikopter med lysen som söker efter folk är liksom lite vardagsmat här.Men man blir ju lite mer nyfiken när man hör dem så nära.

Jag gick ut på verandan och min granne lika så. Vi såg helikoptern åka över oss för att sedan kort därefter svänga tillbaka till oss och på betydligt lägre höjd. Vi gick några steg ut på gräsmattan och såg helikoptern landa på en liten fotbollsplan.. Vi båda kikade på varandra... BADET!!! sa vi båda i mun på varandra.  Hon sprang upp barfota dit, då hennes sambos son var där uppe.. Visserligen tonåring, men det är ingen garanti för att saker inte kan drabba dem.. Jag stod kvar med hennes yngsta barn och såg hur folk, de flesta föräldrar, kom springandes från alla håll och kanter upp emot poolerna. Man såg skräcken.. - var det just deras barn som helikoptern kom för??

Efter en stund kom min vän tillbaka, inte hennes sambos son... puh.. Inte heller någon vi verkar känna.. Men ett litet barn mellan 1-4, buden är lite olika beroende vem man pratar med, ramlade i den stora poolen och "drunknade". Ja, de flesta säger att barnet inte var vid liv när de plockade upp det, men att barnet iallefall skrek och grät på vägen till helikoptern / ambulansen.. Så tydligen hade återupplivningen fungerat väl. Exakt hur allvarligt det var, vet jag inte eftersom jag enbart hört andra berätta.. Men läskigt är det..

För någon vecka sedan så var ett par kompisar hos oss, deras lilla dotter på 1 år, tappade balansen bakom ryggen på sin mamma i vår "lilla" pool ( ca 1100 liter ) Mamman upptäckte inte detta då det var flera vuxna och barn i poolen som lekte. Jag stod bredvid och barnet reste sej inte upp... Stod på fötterna, händerna på botten och huvudet under och öppen mun...Visserligen hann hon nog inte ens försöka eftersom jag drog upp henne på en gång.. Men tänk vad fort det kan gå.. Det hade räckt med några sekunder till så hade vi också haft ett drunkningstillbud.. och då var ändå hennes mamma i vattnet. Så även om man badar med sina barn så kan olyckan vara framme.. Alltid bäst att ha en på land som ser allt lite ovanifrån / bredvid...

Jag tänker fortsätta låta mina barn bada, men ser nu ännu mera hur viktigt det är att man som vuxen inte kopplar av och säger - Mitt barn kan simma så det är ingen fara... eller - Jag är ju i vattnet också.. det händer ju inget då..

Jag hoppas innerst inne att det lilla barnet idag hade sin förälder på plats.. Tyvärr är det inte så troligt då det är väldigt vanligt att barn går upp med sina syskon för att bada.. Att se 7-9 åringar gå upp med sina 3-5 åriga syskon är tyvärr inget ovanligt att se här... Om det nu var ett äldre syskon som för en sekund tappade koncentrationen över sitt syskon, så lär ju det barnet inte må bra just nu.. usch och fy..

Var rädda om er i vattnet.. Ha hellre 8 ögon som passar barnet än 2.. och framför allt... gå en livräddningskurs....

Påbörjar min väg mot hus den 9 aug

Den 9 aug så börjar jag på en undersköterskeutbildning.. Ja, det är iallefall en start på en "karriär", som man nu måste ha. Jag har haft min för tidiga karriär när det gäller att skaffa barn, Tindra borde enligt statistiken vara mitt första barn istället för mitt 4:de.

Tycker det är märkligt att alla krav, alla borde, alla måsten, regler, erbjudanden, ja vad man nu kan komma på, syftar till att man bör vara över 30, högutbildad, gärna tjäna runt 300 000 / år och vara gift med 2 barn, absolut inte fler. Alla erbjudanden man får hem är för 2 vuxna och 2 barn.. suck. Och man  ska inte ha skaffat barn innan 30, då är man "ung"

Att få huslån är inte att tänka på, då vi enligt bankernas beräkningar borde ligga långt under minus varje månad. Enligt bankernas beräkningar så ska vi handla kläder för minst 4000 i månaden, ha bil, vårt matkonto bör ligga närmare 6000. Siffrorna stämmer nog inte, men känns det så, när man läser deras kriterier  Och det känns som om vi måste tjäna minst 300 000 / år / per person...

Att vi står nu och betalar en hyra på 7000 + el varje månad det hör inte hit, för det ska vi egentligen inte ha råd med enligt vissa bankers beräkningar. Vi handlar inte kläder för flera tusen varje månad, vi får kläder utav andra, och vi ger bort kläder till andra.. när det gäller barnen. Vi kanske köper kläder för 3000 / år istället för / mån.. Vårt matkonto är betydligt lägre, detta pga att vi handlar otroligt ekonomiskt.  Och vi har ingen bil!!! Vi har nästan inga räkningar, förutom de " måste-ha" räkningar, som el, hyra, tv-licens osv... Enligt våra egna beräkningar så har vi lugnt råd med en månadskostnad för hus.... Vi skulle till och med ha det billigare varje månad... Men det tar inte bankerna hänsyn till.

Vi sökte efter en större hyresrätt här i området där vi bor.. Vi fick erbjudande på en 5+. Dvs 5 rum och kök + ett litet utrymme till. 142 kvm, 3 balkonger och högst upp i ett litet våningshus, så vi måste åka hiss upp till lägenheten.. månadskostnad: 14 000 och då var inte hyreshöjningen inräknad eller elen.. För en HYRESLÄGENHET!!! Hur mycket skulle månadskostnaden bli om vi hade ungefär ett likadant hus??  kanske lika mycket, men troligen lite mindre... Men då betalar vi till "oss själva"  Vi vill helst inte heller sätta oss med stora lån, men just nu har vi inget val än att börja pricka av bankernas lista för lån.

Så nästa månad så tänkte jag börja handla kläder för det beloppet banken  säger att jag ska göra... Så kanske vi får ett lån??? Nej just det.. måste plugga först..

Jaja, ni kanske förstår hur jag tänker.. Siffrorna som banken har vet jag inte exakt just nu. Det var ett tag sedan jag kikade på dem.. Men jag tycker det är märkligt att man inte tar hänsyn till de faktiska kostnader som en familj har. Man tittar bara på vad vi borde ha...  Att vi betalar en hög hyra nu, och ännu högre om vi skulle byta upp oss, det tar de inte hänsyn till. Det är ju ganska lätt för dem att kolla vad vi har råd med, istället för att titta på listor och statistik.

Så att arbeta som personlig assistent ger inte tillräckligt hög inkomst för ett banklån.. Men däremot för att byta upp oss till en lägenhet på 14000 i månaden... För enligt hyresbolagen så har vi inkomst för det. Så nu påbörjar jag min väg mot huslån, genom att börja plugga.. Det ger mej åtminstonde några hundralappar extra i månaden när jag är klar.. Men då har jag en titel, PA är tydligen inget "ordentligt" arbete...